Seglora Kyrka Del 2 (2)

Tog även gravkorsen
Men Hazelius var ingen blygsam herre. Han ville ha kyrkan så autentisk som möjligt, så alla inventarier plockades med. Om den saken var kanske inte så mycket att säga eftersom man inte tagit över något till den nya kyrkan förutom kyrkklockorna och nattvardssilvret. Men han tog också med sig sten till sockel och mur, och till och med några gamla gravkors åkte med på köpet för att få kyrkogården så naturtrogen som möjligt. I dag hade det förfarandet varit otänkbart, men på den tiden var väl inte intresset för gamla ting var det borde.
Den gamla kyrkogården fungerar fortfarande och man har markerat gamla kyrkans grund men en häck och det finns även en rest sten på platsen.  Men på platsen har funnits kyrkor av ännu äldre datum än Skansenkyrkan. Den tidigaste tror man sig kunna datera till 1100-talet. Därefter kom en som brann ner någon gång på 1500-talet. Vid rivningen fann man rester av grunden som var täckt med kol och sot. Den brunna kyrkan ersattes av en ny som i sin tur revs på 1700-talet för att ge plats åt en större, Skansen-kyrkan.


Mäktig katedral
Om man i många år ansett att Seglora gamla kyrka var liten och föga ståndsmässig så såg man att den nya blev desto pampigare. Det blev något av en katedral i nygotisk stil med en mäktig tornspira. Även interiören för tanken till katedral med de höga, vitkalkade valven som gör kyrkan större än den verkligen är. Altartavlan som föreställer Kristus omgiven av två apostlar, är mäktig såtillvida att den ger ett nästan tredimensionellt intryck. Särskilt framträdande är detta när kyrkan ligger i halvmörker och bara lyses upp av levande ljus vid altaret.



Här är platsen där kyrkan står och en minnessten längst fram.
Det är alltså en mycket vacker kyrka, och säkerligen en inspirerande arbetsmiljö för de präster som tjänstgjort där. Men så har det inte alltid varit. Om man blickar bakåt i seklerna var Seglora något av en förvisningsort dit man skickade präster som gjort bort sig på ett eller annat sätt på andra platser. Så till exempel en kyrkoherde i Lidköpingstrakten på 1600-talet. ”Han gjorde föga uppbyggelse i sitt pastorat” hette det och så förflyttades han till Seglora som straffpastorat.
Det gjorde inte saken bättre och han degraderades till komminister och avsattes så småningom helt på grund av ”slarv med kyrkan penningar” och dessutom var han ”förståndig i allehanda trollkonster” som det vidare heter. Och det var ju mindre lämpligt för en präst… I Seglora kyrka som invigdes år 1903 så döptes min mormor i den kyrkan som det första dopet. Jag tycker det är lite synd att man flyttade den gamla kyrkan till Skansen. Den hade gjort sig bra där den stod tycker jag.

PDF-fil